Sebze Çorbası

Malzemeler

20 gr SelJel

2 adet kabak

1 adet havuç

100 gr bezelye

75 gr arpa şehriye

1 lt sebze suyu

20 gr zeytinyağ

Yarım demet dereotu veya fesleğen

1 çay kaşığı tuz

Yapılışı

Kabak ve havuçları küp küp doğrayın. Zeytinyağı ile birlikte bezelye, kabak ve havuçu 2-3 dakika soteleyin. Ardından hemen sebze suyunu ilave edin. 10 dakika kaynamaya bırakın. Daha sonra bir fincan kaynar suda erittiğiniz SelJel’i ekleyin. Tuzunu ve arpa şehriyesini de koyduktan sonra arpa şehriyeler pişene kadar çok kısık ateşte çorbayı kaynatmaya devam edin. Ateşin altını kapattıktan sonra tercihen dereotu veya fesleğen ekleyerek servis yapın.

Afiyet olsun.

Portakallı Parfe

Malzemeler

15 gr SelJel

500 ml süt

1 çorba kaşığı portakal rendesi

75 ml portakal suyu

1 tatlı kaşığı sıvı vanilya

175 gr toz şeker

4 adet yumurta sarısı

200 gr çiğ krema

200 gr labne

Yapılışı

Bir kabın içinde vanilya ve sütü çok kısık ateşte iyice kaynattıktan sonra ateşten alın. Soğumakta olan bu süt karışımına SelJel’i ilave edin ve bir kenarda bekletin. Ayrı bir kapta yumurta sarıları ile şekeri iyice çırpın. Çırptıktan sonra portakal suyu ve portakal rendesini ilave edin. Sütlü karışımı da buna ilave edin. Krema ve labneyi de ekleyin. Strech film konulmuş dikdörtgen bir kek kalıbının içine bu karışımı dökün. Buzlukta (derin dondurucu) 4 saat bekletin. Daha sonra 2 cm kalınlığında dilimler keserek servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Portakal ve Elma Marmelatı

Malzemeler

15 gr SelJel

1 kg portakal

500 gr elma

300 gr toz şeker

250 ml portakal suyu

1 adet limonun suyu

50 ml kaynar su

Yapılışı

Portakalların dış yüzeyini çok hafifçe acısı çıkacak şekilde rendeleyin. Büyük bir tencerenin içinde bütün bütün 5-6 dakika haşlayın. Tencereden süzüp aldığınız portakalları gelişi güzel doğrayıp mutfak robotuna koyun. İyice ufak parçalar halinde küçülmesini sağlayın. Elmaları rendeleyin. Bir tencerenin içinde rondodan geçirilmiş portakallar, rendelenmiş elmalar ve şekeri kısık ateşte 1 saat kadar kaynatın. Portakal suyu, limon suyu ve SelJel’i karıştırıp kaynamakta olan marmelatın içine ilave edin. Çok kısık ateşte 30 dakika kadar kaynatmaya devam edin. Ateşten alın. Marmelat iyice soğuduktan sonra cam kavanozlara paylaştırın.

Afiyet olsun.

Çilekli Turta

Malzemeler

Tart hamuru için:

200 gr un

2 adet yumurta

1 paket vanilya

1 çorba kaşığı pudra şekeri

80 gr tereyağı

1 çorba kaşığı zeytinyağı

100 gr süzme yoğurt

Çilekli dolgu için:

40 gr SelJel

250 gr çilek

100 ml su

2 çorba kaşığı bal

Yapılışı

Hamur için gerekli olan malzemeleri çukur bir kabın içinde karıştırıp yumuşak bir tart hamuru elde edin. Bu arada kullanacağınız tereyağın oda sıcaklığında olmasına dikkat edin. Hazırlanan hamuru 20 cm çapında tart kalıbına yerleştirin. 175 derece ısıtılmış fırında 25 dakika pişirin. Fırından çıktıktan sonra hafifçe soğumaya bırakın. Tart ılıdığı zaman süzme yoğurtu sürün. Çilekli dolgu için: Çukur bir kabın içinde çilekleri dilim dilim doğrayıp bir bardak suyun içinde eritilmiş SelJel ile balı karıştırın. Daha sonra bu karışımı buzdolabında 1 saat bekletin. Çilekler ve toz jelatin hafifçe kıvam aldıktan sonra tartın üzerine yerleştirip servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Çikolatalı Chesscake

Malzemeler

15 gr SelJel

4 yumurta

75 gr toz şeker

200 gr yoğurt

200 gr labne

200 gr krem peynir

1 limon rendesi

1 paket vanilya

Alt tabanı için:

1 paket tarçınlı bisküvi

30 gr tereyağı

2 çorba kaşığı ılık su

Çikolatalı sos için:

100 gr bitter çikolata

75 gr çiğ krema

Yapılışı

Tarçınlı bisküvileri rondodan geçirin. Eritilmiş tereyağ ve ılık su ile 20 cm’lik yandan açılan kek kalıbının içine yerleştirin. 15 dakika buzdolabında form tutmasını sağlayın. Ayrı bir kabın içinde yumurta, SelJel, yoğurt, krem peynir, labne, limon rendesi ve vanilyayı karıştırın. Çok fazla çırpmayın. Alt tabanın üzerine bu karışımı döküp, önceden 200 derece ısıtılmış fıında 10 dakika pişirin. Sonra fırının derecesini 180 dereceye indirip 30 dakika daha pişirin. Kek fırından çıktıktan sonra soğumaya bırakın. Küçük bir sos kabında çiğ krema ve bitter çikolatayı çok kısık bir ateşte eritin. Soğumakta olan chesscake üzerine bu sosu döküp buzdolabında bekletin.

Afiyet olsun.

Balkabaklı Sakızlı Muhallebi

Malzemeler

20 gr SelJel

1 lt süt

100 gr toz şeker

1 gr öğütülmüş damla sakızı

1 çorba kaşığı pirinç unu

Balkabağı için

200 gr balkabağı

1 çorba kaşığı bal

1 kahve fincanı kaynar su

Yapılışı

1 lt sütü pirinç unu ve şeker ile 3-4 dakika kaynatın. Daha sonra 1 çorba kaşığı suda eritilmiş SelJel’i ilave edin. Damla sakızını da ekledikten sonra ateşten alıp yaklaşık 10 cm derinliğinde yuvarlak veya dikdörtgen kalıba dökün. Soğumaya bırakın. Balkabağı için; taze balkabaklarını rendeleyin. Bir kahve fincanı kaynar suyun içinde 15 dakika pişirin. Balkabakları suyunu çeker çekmez ateşten alın ve balı ilave edin. Balkabakları iyice soğuduktan sonra yine buzdolabında beklettiğiniz muhallebini üzerine yerleştirerek servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Panna Cotta

4 Kişilik

Malzemeler

1 tatlı kaşığı silme toz jelatin (3,4 g)

Yarım çay bardağı süt (80 mL)

1.5 su bardağı krema (300 mL)

3 yemek kaşığı toz şeker (54 g)

1 paket vanilya

Yapılışı

Küçük bir bardakta soğuk sütün üzerine jelatini ekleyip karıştırın ve 2-3 dakika bekleyin. Sos tenceresinin içerisine krema ve toz şekeri alıp orta ateşte kaynamaya bırakın. Küçük baloncuklar çıkmaya başlayınca jelatinli sütü yavaşça ekleyin. Vanilya ilave edip, hiç topak kalmayacak şekilde karıştırın.
Karışımı suyla ıslatılmış kalıplara paylaştırın. Oda sıcaklığına geldiğinde üzerini örterek buzdolabına alın. En az 2-3 saat bekletin.
Tatlının kalıplardan rahat çıkması için, servisten önce içi sıcak su dolu bir kasenin içine yerleştirin. Ters çevirip taze meyvelerle servis yapın.

Afiyet olsun.

Çikolatalı Mus Yapımı

6 Kişilik

Malzemeler

1 tatlı kaşığı silme toz jelatin (3,4 g)

½ paket krem şanti

5 adet yumurta sarısı

1.5 çay bardağı toz şeker (100 g)

5 yemek kaşığı kakao (30 g)

100 g erimiş bitter çikolata

1 su bardağı krema (200 mL)

Yapılışı

Yumurta sarısı ve şekeri bir kaba koyun. Mikser yardımıyla köpürünceye kadar çırpın. Çırpma esnasında yumurtayı sıcak suyun üzerine oturtursanız yumurta kokusunu yok edersiniz.
Kremayı çırpıp kenara alın.
Krem şantiyi üzerindeki tarifine göre hazırlayın. Kremayı sertleşinceye kadar mikser yardımıyla çırpın.
2 yemek kaşığı süte jelatini ilave edin ve çok kısık ateşte eritin ve kenara alın.
Çırpılmış şekerli yumurta, krem şanti, krema, kakao, benmari usulu erimiş çikolata ve jelatini sırasıyla birine harmanlayın ve kuplara dökün.
Buzdolabında 6 saat dinlendirin.

Afiyet olsun.

Jöle Yapımı

4 Kişilik

Malzemeler

1 silme tatlı kaşığı Jelatin (3,4 g)

2 yemek kaşığı şeker (30 g)

Çay bardağından bir parmak eksik soğuk su (85 mL)

Çay bardağından bir parmak eksik sıcak su (85 mL)

Yarım çay kaşığı aroma (0,05 g)

Gıda Boyası

Yapılışı

Yarım çay bardağı sıcak suya şeker ilave edilir ve çözülür.
Yarım çay bardağı soğuk suya jelatin konulur ve 10 dakika bekletilir. Daha sonra benmari usulu çözülür ve şekerli su ile karıştırılır. Bu karışıma istenilen aroma ve gıda boyası katılıp, topak kalmayacak şekilde karıştırılır.
Hazırlanan karışım servis kaplarına konularak, 3-4 saat buzdolabında bekletilir.
Soğuk olarak servis edilir.

Afiyet olsun.

Jelly Yapımı

12 Adet

Malzemeler

6 tatlı kaşığı Jelatin (35 g)

1 çay bardağı şeker (100 g)

1,5 çay bardağı su (150 mL)

1 çay kaşığı aroma (0,1 g)

Gıda Boyası

Yapılışı

1 çay bardağı şekerle 1 çay bardağı su karıştırılıp, kısık ateşte eritilerek şerbet hazırlanır. Soğuması için kenara bırakılır.
6 tatlı kaşığı jelatin, yarım çay bardağı suyun içinde benmari usulu çözülerek jel elde edilir. 4 tatlı kaşığı jel ile 5 yemek kaşığı şerbet ayrı bir kaba alınır. İçine aroma ve gıda boyası eklenip, hiç topak kalmayacak şekilde karışıtrılır.
Hazırlanan jelly bekletilmeden nişasta sürülmüş silikon kalıplara dökülür. Sertleşmesi için oda sıcaklığında 1 gece ya da buzdolabında 3-4 saat bekletilir.

Afiyet olsun.